Är du en av oss Håkan? Öppet brev till Håkan Juholt

Hej Håkan,

Jag var igår i Malmö Opera och tittade på Les Misérables,det var verkligen strålande. Jag minns att du berättade om det när du var i Malmö den 17:e September.  Du hade varit där dagen innan. Du pratade om den samhällskritiska musikalen och också om Malmö Operahus, som byggdes av arbetarrörelsen under de svåra 30-40 talet. Du sa att den var ”en satsning för morgondagen”. Jag kan inte säga det bättre.

Men tillbaka till Les Miserables

Musikalen presenterar kampen mot ojämlikheter, en kamp som forsätter idag, bland annat ute på gatorna med parollen ”vi är 99%” som sprider sig över Sverige de här veckorna. Ja, ”vi är 99% och ni är 1%”. Vad som ligger bakom den där påstående kan vara olika saker men jag gillar den analys som Magnus Wennerhag gör i Efter Arbetet den 28:e oktober: ” De så kallade Occupy-protesterna riktas mot samhällets eliter för att de under senare årtionden har tillskansat sig allt större inkomster, på låg- och medelinkomsttagarnas bekostnad”.

Han skriver också att samma moraliska underton finns i kritiken mot dig och den kontroversiella lägenhets ersättning, och kompletterar bilden med några intressanta siffror som pratar för sig själva: Olof Palmes månadslön i 1984 motsvarar 52 000 kr i dagens penningvärde och din månadslön är 144 000 kr. Jag har inte dubbelkollat att siffrorna stämmer men jag litar på Magnus Wennerhag.

Han är en journalist som skriver en analys, jag skriver istället ett öppet brev till dig Håkan, för att du är ledaren i den politisk parti där jag är medlem. Och dessutom tycker jag om dig och de politiska visioner du målar så tydigt. Men jag undrar om du är en av oss, om du vill bli en av oss, vi som inte är eliten. Och mer konkret undrar jag om du vill minska din månadslön till 52 000 kr, till Olof Palmes månadslön. Palmes månadslön var egentligen lägre men om man räknar det i dagens penningvärde blir det 52 000 kr. Räcker det? Det ser så illa ut med ojämlikheterna att inte ens med 144 000 kr som månadslån befinner man sig i den 1% rikaste, det är några som känner mycket mer. Men ändå, det är mycket. Varför inte komma tillbaka till Palmes lön? Det vore ett bra sätt att återuppbygga förtroendet och den moraliska legitimitet, det vore en snygg politisk offensiv för att svara till mediadrevet

Du behöver inte vänta till det kommer ny ersättnings regler i partiet eller i riksdag för att minska till 52 000 kr, det räcker med ett beslut från dig. Du kan donera de extra pengarna för att göra någonting bra. Du kan till exempel skapa en liten fond för att finansiera räntefria mikrokrediter till hållbara projekt i gläsbygden? Eller annat. Mycket bra kan göras. Och med lite tur kanske andra socialdemokrater bestämmer sig för att göra samma sak. Då kan partiet lämna eliten och vara med i den 99%, på riktig.

Det känns konstig att varva nya medlemmar, att fråga till någon: ”vill du vara med i Socialdemokraterna”, när jag vet att partiledaren har en månadslön av 144 000 kr. Men nu kan jag säga: ”ja, han tjänar 144 000 kr men jag har frågat honom att minska till 52 000 kr. Kom in i partiet så vi är flera som ställer frågan!”

Jag ser fram emot ditt svar på det här brevet. Jag ska fundera lite på hur kan jag göra så att brevet kommer till dig. Samtidigt, som det är ett öppet brev, jag ska sprida det bland andra socialdemokrater och höra vad de tycker. Kanske det är andra som tycker som jag?

Försätt med det bra jobbet du gör

Mvh

Miguel Ganzo

Medlem i Socialdemokraterna, Malmö

2011-11-05

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s